Când este recomandată coroana din zirconiu: ghid pentru pacienți

Coroanele dentare sunt soluții eficiente pentru restaurarea dinților afectați de carii, fracturi sau alte probleme dentare. În ultimii ani, coroanele din zirconiu au devenit tot mai populare datorită durabilității lor, aspectului natural și compatibilității excelente cu țesuturile moi ale gurii. În acest ghid pentru pacienți, vom explora când este recomandată coroana din zirconiu, avantajele acesteia și procedura de aplicare.

Ce este Coroana din Zirconiu?

Coroana din zirconiu este o restaurare dentară fabricată dintr-un material ceramic alb, denumit zirconiu. Acest material este extrem de rezistent la fracturi și uzură, având o durabilitate superioară altor materiale folosite în producția de coroane dentare. De asemenea, zirconiu are o culoare similară cu cea a dinților naturali, ceea ce face coroanele din acest material să arate foarte natural și estetic.

Când este Recomandată Coroana din Zirconiu?

 1. Restaurarea Dinților din Zona Estetică: Coroanele din zirconiu sunt recomandate pentru restaurarea dinților din zona estetică a zâmbetului, cum ar fi dinții din față. Datorită aspectului lor natural și a translucenței similare cu cea a dinților naturali, coroanele din zirconiu oferă rezultate estetice excelente.
 2. Restaurarea Dinților Molarilor: Datorită rezistenței lor la fracturi și uzură, coroanele din zirconiu sunt recomandate pentru restaurarea dinților molari, care suportă o presiune mai mare în timpul mestecării alimentelor.
 3. Pacienții Alergici la Metale: Pentru pacienții care sunt alergici la metalele folosite în alte tipuri de coroane dentare, cum ar fi aliajele metalice, coroanele din zirconiu reprezintă o opțiune excelentă, deoarece zirconiu este un material biocompatibil.
 4. Rezistența la Coroziune: Coroanele din zirconiu sunt recomandate pentru pacienții care prezintă un risc crescut de coroziune sau deteriorare a coroanelor dentare din alte materiale.

Avantajele Coroanei din Zirconiu:

 1. Durabilitate: Zirconiu este un material extrem de durabil, rezistent la fracturi și uzură, oferind o durată lungă de viață a coroanei dentare.
 2. Aspect Natural: Coroanele din zirconiu au o culoare și o translucență similară cu cea a dinților naturali, oferind rezultate estetice excelente.
 3. Biocompatibilitate: Zirconiu este un material biocompatibil, ceea ce înseamnă că este bine tolerat de țesuturile moi ale gurii și nu provoacă reacții alergice sau iritații.
 4. Confort: Coroanele din zirconiu au o ajustare precisă și un margini fine, ceea ce le face confortabile pentru pacient și previne iritațiile gingiilor.

Procedura de Aplicare a Coroanei din Zirconiu:

 1. Consultația și Evaluarea: În prima etapă, dentistul va evalua starea generală a dinților și va recomanda coroana din zirconiu în cazul în care aceasta este potrivită pentru pacient.
 2. Prepararea Dinților: Dentistul va pregăti dinții afectați prin îndepărtarea unei porțiuni a smalțului pentru a face loc coroanei dentare.
 3. Măsurători și Amprize: Se vor lua măsurători precise ale dinților pregătiți, iar pacientul va primi o ampriză temporară până la finalizarea coroanei definitive.
 4. Fabricarea Coroanei: Coroana din zirconiu va fi fabricată în laboratorul dentar folosind tehnologia CAD/CAM pentru a asigura o potrivire perfectă și un aspect estetic.
 5. Aplicarea Coroanei: După finalizarea coroanei din zirconiu, aceasta va fi cimentată în mod permanent pe dinții pregătiți, iar pacientul va beneficia de un zâmbet restaurat și estetic.

Concluzie:

Coroana din zirconiu reprezintă o opțiune excelentă pentru restaurarea dinților afectați, oferind o combinație perfectă între durabilitate, estetică și biocompatibilitate. Cu avantajele sale remarcabile și rezultatele estetice deosebite, coroana din zirconiu este recomandată într-o varietate de situații clinice, contribuind la restabilirea sănătății și frumuseții zâmbetului. Pentru a afla dacă coroana din zirconiu este potrivită pentru dumneavoastră, consultați dentistul dumneavoastră pentru o evaluare și un plan de tratament personalizat.

Recommended For You

About the Author: Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *